O uprawie

  Kalendarz uprawy tytoniu - czyli kompedium każdego domorosłego "uprawiacza" tytoniu

Cały proces uprawy tytoniu jest skomplikowany i długotrwały. Nie oznacza to jednak, że nie warto zabierać się za uprawę tej rośliny. Wręcz przeciwnie dużą trudność uprawy zrekompensuje nam delektowanie się zapachem dymu wydobywającego się z dobrej jakości tytoniu jaki otrzymamy z naszej uprawy. Dodatkowym atutem uprawy tytoniu na własną ręką jest czynnik zdrowotny. Wiele substancji toksycznych znajdujących się w dymie tytoniowym powstaje podczas przemysłowej produkcji tytoniu. Uprawiając więc tytoń w domowym ogródku pozbywamy się tym samym z dymu tytoniowego połowy tablicy Mendelejewa.

      KALENDARZ

     OD NASIENIA DO PALENIA !


  Przy uprawie tytoniu nie jest ważny jedynie czas poszczególnych etapów uprawy. Bardzo istotne są również niuanse techniczne które trzeba znać aby nasza uprawa była jak najbardziej efektywna. Poniżej przedstawiamy Państwu cały proces uprawy z licznymi wskazówkami.

Nasiona:
Wszystko ma swój początek od nasion. Nasiona są wielkości 0,5 mm i są koloru brązowego.
Nasiona
Wysiew:
Wysiew nasion tytoniu.Ważne dla dobrych i równomiernych wschodów. Przy siewie nasiona tytoniu mogą być posiane tylko na powierzchni gleby i muszą tak pozostać. Można je jedynie lekko przycisnąć.W żadnym wypadku nie wciskać w glebę, ani przysypywać ziemią, gdyż nasiona tytoniu wschodzą tylko jeśli są oświetlone.Po wysiewie podlewamy glebę i musi ona pozostać wilgotna.Nie może być za sucha, ale też nie może być zalana wodą.Nasiona kiełkują dobrze przy 27oC, ale zadowalająca temperatura to już 23-24oC. Temperatura nie powinna spadać poniżej 20oC.Dobre rezultaty można osiągnąć siejąc nasiona w szklarenkach lub w pojemnikach plastikowych, przykrytych folią z dziurkami.

Kiełkowanie: Nasiona
Kiełkowanie nasion jest uzależnione od tego jakie warunki zapewni się nasionom. Optymalnie kioełkowanie trwa od 6-8 dni. U nas 50% nasion wykiełkowało po 4 dniach!Dobre warunki = dobre kiełkowaie.

Pikowanie:
Pikowanie to nic innego jak rozdzielanie wykiełkowanych roślin. Dokonujemy tego gdy nasze roślinki mają już ok 1 – 2 cm. Robimy to po to, aby zapewnić miejsce dla rozwijających się korzeni.

Nasiona
Wysadzanie:
Nasze rośliny możemy wysadzić do gruntu wtedy kiedy jesteśmy pewni że wiosenne przymrozki już mineły i nie zagrożą rozwijającym się roślinom. Możemy to zrobić na przełomie maja i czerwca.




Nasiona
Warunki wysadzania:
- nasze rośliny muszsą być wielkośći conajmniej 5 cm. Najlepiej gdy ich wielkość waha sie w granicach od 7 do 10 cm. - również korzenie muszą mieć odpowiednią długość - rośliny potrzebują odpowiednią ilość miejsca. Najlepiej na jedną roślinę przeznaczyć ok 50 cm odstępu od kolejnej rośliny




Nasiona
Wzrosty:
Od samego początku należy uważać na grasujące ślimaki. Mogą dosyć skutecznie uszczuplić ilość liści naszego tytoniu. Dosyć często należy usuwać rosnące jak grzyby po deszczu chwasty. No i możemy dodatkowo spulchniać glebę.



Nasiona

Spełnienie tych wszystkich warunków zapewni dobry wzrost naszym roślinom i zaowocuje dobrymi zbiorami.





Nasiona
Zbiór:

Dojrzałość techniczną poznaje się po tym, że liść staje się aromatyczny, odchyla się od łodygi, blaszka lekko obwisa, staje się lepka, pofałdowana. Koniuszek liścia żółknie i zagina się. Liście łatwo odłamują się od łodygi.

Liście dolnych pięter i liście tytoni cygarowych zbiera się przed wystąpieniem wyraźnych objawów dojrzałości technicznej, liście wierzchołkowe i podwierzchołkowe - w późniejszym okresie dojrzałości, w miarę dojrzewania. Jeżeli dojrzewająca plantacja "odmłodzi się" po deszczu, to trzeba odłożyć zbiór do ponownego wystąpienia objawów dojrzałości. Liście trzeba obrywać w czasie ładnej i ciepłej pogody, po obeschnięciu rosy, ostrożnie, aby ich nie uszkodzić. Przenosi się je na specjalnych noszkach do zacienionego pomieszczenia i nawleka

Suszenie:

Tytoń typu virginia suszy sie w specjalnych suszarniach - zbiera się dolne liście kiedy zaczynają żółknąć i pakuje do suszarni gdzie najpierw utrzymuje sie temperaturę w granicach 35-45*C aż do momentu kiedy blaszka przybierze żółty kolor a potem temperaturę sie podnosi aby dosuszyć mięsisty nerw liściowy. Są też inne odmiany tytoniu z grupy Burley ,są tytonie ciemne do suszenia na powietrzu np Mieszko czy Małopolanin i są tytonie ciemne dosuszane i wędzone typu kentucky.

Fermentacja
Fermentacja:

Po zbiorze tytoniu z podziałem na liście dolne,środkowe i górne i ususzeniu go, musimy podddać tytoń fermentacji, aby nadawał się on do palenia. Ususzone liście tytoniu (nie powinny sie łamać i, jeśli są za suche to je skrapiamy) układamy w stosik i przechowujemy w temperaturze 50oC i wilgotności od 75% do 85% parę tygodni.Pomieszczenia te nazywają się komorami fermentacyjnymi. Oczywiście nie mam komory fermetacyjnej.Używam lodówki samochodowej z możliwością grzania.Nastawiam na 50oC i co parę dni sprawdzam czy liście nie są za suche.Jeśli są zbyt suche to je zamgławiam.Po mniej więcej tygodniu bierzemy ze stosiku próbkę tytoniu i palimy.Jeśli nie "śmierdzi" i smakuje to przerywamy fermentację, a jeśli nie to ją kontynuujemy. Liście sortujemy, gdyż mają różny czas potrzebny do fermentacji. Do fermentacji można wykorzystać terrarium, albo ułożyć stosik np. na poddaszu, przykryć matą i sprawdzać codziennie temperaturę i wilgotność stosiku. Do regulacji temperaury wystarczy mata i wentylator,a do regulacji wilgotności spryskiwacz.Ogólnie fermentacja nie jest zbyt skomplikowana i droga.Wymaga dużo czasu i cierpliwości.


Krojenie tytoniu:

Po przeprowadzonym procesie fermentacji otrzymujemy gotowy tytoń do palenia. Ostatnią czynność jaką musimy wykonać jest pocięcie naszego pachnącego tytoniu. Do tego procesu będziemy potrzebować odpowiedniego oprzyrządowania. Pod tekstem prezentuję przykładowe urządzenia, którymi możemy się wspomóc przy obróbce liści. Maszynka
Maszynka
Maszynka